Na een roerig eerste jaar gaan we namelijk genieten van onze vakantie. Een welverdiende vakantie ook nog! Want we hebben flink gebikkeld om de Impactfabriek te introduceren. Was dat makkelijk? Nee, zeker niet! Was dat tof? Ja!

In april 2016 kreeg ons idee z’n eerste vorm. ‘Ook in ónze regio moet sociaal ondernemerschap een plek krijgen!’ En al gauw bedachten we dat dit in de vorm van een begeleidingsprogramma voor starters zou moeten zijn. ‘Wanneer moet dat programma gaan draaien? September? Jep, moet lukken.’ En dan word je al gauw ingehaald door het wonderbaarlijke fenomeen: de realiteit.

Wat een werk! Het inrichten van ons business model, het zoeken en binden van partners, het binnenhalen van externe expertise, het regelen van financiering, het laten maken van een huisstijl, het online zichtbaar worden, het creëren van een fanbase, het bezoeken van allerlei netwerkbijeenkomsten, het optuigen van een nieuwsbrief, het leggen van verbindingen en natuurlijk: het werven van deelnemers aan ons programma. Maar ook, wat een twijfel! Hoe pakken we dit aan? Gaat ons dit lukken? Gaan we voldoende deelnemers krijgen? Gaan we hiermee ons brood kunnen verdienen? Er waren momenten dat deze twijfel ons leeg trok. Dat we tegen grenzen van systemen aan liepen, dat financiers en fondsen niet snapten dat we géén vijfjarenplan wilden maken omdat we willen pionieren en anticiperen op wat er ontstaat op ons ongebaande pad: niet met z’n tweeën maar juist in gezamenlijkheid. Maar.. er waren ook talloze ‘hell yeah momenten’! Wow, dit is ons logo! Joeheee, weer een nieuwe partner! Kijk, onze eerste aanmelding is binnen!

Inmiddels is het juli en krijgt de trots de overhand. We hebben de afgelopen maanden 2 begeleidingsprogramma’s gedraaid met enthousiaste (toekomstig) ondernemers, we hebben het thema sociaal ondernemerschap geïntroduceerd in onze open Werkplaatsbijeenkomsten, zijn we in diverse media verschenen en merken we dat ons bereik aan het groeien is. En dat smaakt naar meer! Wij willen mee bouwen aan een regio die niet alleen economisch maar ook sociaal-maatschappelijk sterk is. Wij geloven dat sociaal ondernemers en ondernemende organisaties hier een geweldige rol in kunnen spelen. En dus gaan wij door! Hoe? Dat weten we nog niet precies, dat gaan we tijdens de zomer ‘uitvlinderen’. Maar dat we gaan voor impact, dat staat buiten kijf! Samen. Omdat we samen gaan voor een nog meer ondernemende en sociaal sterke regio.